全部 标题 作者
关键词 摘要

OALib Journal期刊
ISSN: 2333-9721
费用:99美元

查看量下载量

相关文章

更多...

Glazbena kola u Vara dinu kao nositeljica kontinuiteta glazbenog ivota grada u posljednjem razdoblju svojeg djelovanja (1936.-2008.)

Keywords: Glazbena kola u Vara dinu , masovnost i izvrsnost , instrumenti , pjevanje i glazbena teor a , klasi na i folklorna glazbala , skupno muziciranje , nastavno osoblje , inovativni sadr aji , mater alni i prostorni uvjeti i oprema , profesionalizam , amaterizam i obr

Full-Text   Cite this paper   Add to My Lib

Abstract:

Glazbena kola u Vara dinu, od svojeg osnutka 1828. godine, u pet je navrata prekidala s radom te nastavljala, m enjaju i pri tom najrazli it e organizac ske oblike: od segmenta gra anske udruge do ustanove lokalne samouprave te od poduzetni kog udru ivanja privatnih u itelja glazbe do statusa dr avne kole. U posljednjem razdoblju svojeg rada, od 1936. godine, kola je bila jedinom glazbenom instituc om grada, koja je od tada do danas o uvala kontinuitet, koji je bio naru en u svim drugim glazbenim instituc ama, po ev i od amaterskih dru tava pa do profesionalnih orkestralnih i glazbeno-scenskih ansambala. Me u osobama, zaslu nim za o uvanje kontinuiteta kole, isti u se: Mar a anjek, Kre imir Fili , Anka St hr, Otil a Petrony-Kader avek, Josip Vrhovski i Mar an Zuber. Segmenti rada, na kojima se temelji o uvanje kontinuiteta, mogu se navesti u deset to aka:1. masovnost u najmla em uzrastu polaznika2. zastupljenost teoretske i prakti ke nastave3. zastupljenost klasi nih i folklornih glazbala4. kvalitetno njegovanje skupnog muziciranja5. briga za razvoj nadarenih u enika6. briga za kvalitetu, obnavljanje i usavr avanje nastavnoga kadra7. oboga ivanje djelatnosti kole inovativnim sadr ajima8. unapre enje mater alnih i prostornih uvjeta te kolske opreme9. suradnja s drugim kolama, amaterskim udrugama i profesionalnimglazbenicima10. sudjelovanje u javnom kulturnom ivotu zajednice. kola danas broji 645 u enika iz grada Vara dina, Vara dinske upan e te jo nekoliko upan a sjeverne Hrvatske, ime uspje no vr i mis u sredi nje glazbeno-obrazovne ustanove tog d ela dr ave te izvori ta stru nih djelatnika u glazbenom profesionalizmu, amaterizmu i obrazovanju, koji danas uspje no rade irom Hrvatske te u inozemstvu. Sa stalnom sv e u da kontinuitet izrasta iz razvoja, kola e nastojati ostvariti i svoje budu e ciljeve, me u kojima se isti e potreba formiranja sredi nje kolske biblioteke, doprinosa obnovi profesionalnog orkestra i glazbeno-scenskog ansambla, ukinutog 1963., te napredovanja u status visoko kolske ustanove, zacrtanog jo u razvojnim planovima iz 1971., kao i sve one ciljeve, koji e iz kreativnih procesa rada kole tek proiza i.

Full-Text

comments powered by Disqus

Contact Us

service@oalib.com

QQ:3279437679

WhatsApp +8615387084133